Terekeye Karşı Dava Açlması

Ölen kişinin tüm malvarlığına tereke denilmektedir. Terekeye mirasçılar iştirak halinde mülkiyet esasına göre sahip olurlar. Mirasçılar iştirak halinde mülkiyet esasına göre hak sahibi oldukları tereke hakkında bireysel olarak hareket edemezler.
Bir ya da bir kısım mirasçı, terekeye dahil olan bir mal, hak veya alacaktan yalnız kendilerine düşen kısım için dava açarlarsa, böyle bir davanın reddedilmesi gerekmektedir. Çünkü bir ya da bir kısım mirasçıların iştirak halindeki pay üzerinde her hangi bir şekilde tasarrufta bulunma yetkileri bulunmamaktadır. Böyle bir dava diğer mirasçıların paylarını kapsamadığından ve aynı zamanda onlar adına da açılmadığından davaya diğer mirasçıların icazet vermesine yani katılmalarına olanak yoktur. Tere temsilcisi de yalnız bir mirasçının kendi payı için açtığı davaya icazet verip devam edemez. Bu şekildeki davaların tüm mirasçılar adına açılması ya da tüm mirasçılar tarafında açılması gerekmektedir. Çünkü buradaki dava arkadaşlığı, zorunlu dava arkadaşlığıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.