Davacı Kimdir

Davacı, davayı açan kişidir. Hakkı zarara uğrayan ve bu zararının giderilmesi için dava açan kişidir. Dava dilekçesi davacı tarafından imzalanır ve mahkemeye verilir. Davacı gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişide olabilir. Tüzel kişiler yetkili organları aracılığı ile davayı açarlar. 
Davacı gerçek kişi ise, adı, soyadı, yerleşim yeri ve T.C. kimlik numarasının dilekçede bulunması gerekir. Eğer gerçek kişi vekil aracılığı ile davayı açıyor ise, vekilin adı soyadı ve adresi ile T.C. kimlik numarasının yazılı olması gerekmektedir. Gerçek kişinin dava açabilmesi için öncelikle dava ehliyetinin bulunması gerekmektedir. Burada sözü edilen dava ehliyeti, kişinin hukuki ve fiil ehliyetinin bulunması anlamına gelmektedir. Eğer davayı açacak kişinin hukuki ehliyeti yok ise, onun yerine davayı vasisi, kayyumu ya da kanuni temsilcisi açar. Vesayet altındaki kişinin dava açabilmesi için vesayet makamından dava için izin alınması gerekmektedir. Davayı açacak kişi küçük ise onun adına davayı velisi yürütür. Ancak küçük ile veli arasında bir çıkar çatışmasının olması durumunda küçüğe de vasi atanabilir. Dava devam ederken küçük kişinin reşit olması halinde artık davayı reşit hale gelen küçük devam ettirebilir. 
Davacı tüzel kişi ise, tüzel kişinin unvanı, açık adresi ve vergi kimlik numarası açık bir şekilde yazılmalı ve tüzel kişiyi temsile yetkili olan organ ve temsilcilerinin adı ve adresleri ile T.C.kimlik numaraları açı ve anlaşılır bir şekilde dava dilekçesine yazılmalıdır. Tüzel kişilerde davalarını kanuni temsilcileri vasıtası ile açabilirler. Eğer kanuni temsilcileri varsa onlarında adı, soyadı, T.C. kimlik numaraları ve adresleri, açık bir şekilde dava dilekçesine yazılmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.