Koruyucu Aile Başvuru ve İstenilen Belgeler

Koruyucu Aile Nedir
Koruyucu Aile, çeşitli nedenlerden dolayı kendi aileleri yanında eğitimleri, bakımları ya da yetiştirilmelerinde sıkıntı olan, yani kendi ailesi yanında eğitimi verilemeyen, bakılamayan ya da yetiştirilemeyen, kişilere ücretli veya gönüllü olarak, kısa ya da uzun süreli olarak bu kişilerin bakım, eğitim ve yetiştirilmeleri için destek olan kişilere ya da ailelere verilen addır. Genellikle bu uygulama çocuklar için geçerlidir. Çünkü çocukların sosyal ve maddi yönden desteklenmesi onların iyi bir birey olarak yetiştirilmeleri ve eğitimlerinin verilmesi toplum olarak herkesin görevidir. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılandığı, sıcak bir aile ortamı içerisinde yetiştirilmeleri halinde sağlıklı birer birey oldukları bilimsel çalışmalar ile de kanıtlanmış bir olgudur. 
Koruyucu aile hizmetinde hedeflenen amaç, çocuk için sorunlu olan ve kendisini olumsuz yönde etkileyebilecek olan bir dönemde çocuğun bu dönemi zarar görmeden geçirilmesinin sağlanması ve normal olarak hayatına devam etmesinin sağlanmasıdır. 
Koruyucu aile hizmeti Devlet kontrolü altında verilmektedir. 
Hangi Çocuklar Koruyucu Aile Yanına Verilebilir:
1-Öz ailesi bulunan çocuklar
2-Öz ailesince bir süre bakılamayan çocuklar,
2-Çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şartını tümüyle kaybeden çocuklar,
4-Kız çocukları ve erkek Çocukları,
5-Özürlü olan çocuklar ve sağlıklı olan çocuklar,
6-Tek ya da kardeş olup, koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu meslek elemanları tarafından belirlenen çocuklar koruyucu aile hizmetinden faydalanabilirler.
Koruyucu aile Olmak İçin Başvuru Yeri:
Koruyucu aile olmak isteyen aileler, Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmelidirler. 
İstenilen Belgeler:
1-T.C. kimlik numarası beyanı,
2-Bir adet vesikalık fotoğraf,
3-Öğrenin durumunu gösterir belgenin onaylı örneği, 
4-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösterir belgenin onaylı örneği,
5-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerden, çocuğun yüksek yararından hareketle 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 53'ncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile millete ve devlete karşı suçlar, topluma karşı suçlar, kişilere karşı suçlar ile uluslararası suçlardan ve çocuklara yönelik işlenen istismar suçlarından mahkum olmadığına dair adli belgesi, 
6-Varsa koruyucu aile birinci kademe, koruyucu aile ikinci kademe veya temel aile eğitimi, belgesi veya belgenin onaylı örneği, 
7- Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin, çocuğun bakımını, psiko-sosyal gelişimini ve eğitimini etkileyecek ya da çocuğa zarar verecek düzeyde fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren, Devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden alınan doktor raporu, gerekli görülmesi halinde kişinin sağlığına, devam eden hastalığına veya bağımlılığına ilişkin rapor istenir. 
8-Kişilerin evli olması halinde aynı belgeler diğer eş içinde istenir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.