Akde Aykırılık ve Fena Kullanma Nedeniyle Kiralananın Tahliyesi Kime Açılır

Akde aykırılık ve fena kullanma nedeniyle açılacak olan tahliye davalarında davanın kime yöneltileceği konusuna açıklık getirelim. 
6570 Sayılı kanunun kapsamına giren yerler için, bu kanunun 12'nci maddesi gereğince sözleşmeye aykırılıktan dolayı açılacak olan tahliye davaları kiracı ya da fuzuli şagil hakkında birlikte açılabileceği gibi bunlardan sadece biri aleyhine de açılabilir. Bu davalarda kiracı ile fuzuli şagil hakkında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmamaktadır bu nedenle ikisine karşı birlikte dava açma mecburiyeti söz konusu değildir. Eğer belirtilen nedenden dolayı kiracı hakkında tahliye davası açılacak ise, kiracıya öncesinde bir süreli ihtar tebliğ edilerek kiralananın akde uygun hale getirilmesinin istenmesi ve bunun sonuçsuz kalması şarttır. Yani bu ihtar üzerine kiracı, kiralananı sözleşmeye uygun hale getirmemeli, akde aykırı davranışına devam etmelidir. Ancak fuzuli şagil hakkında açılacak tahliye davalarında bu şekilde bir ihtar tebliğine gerek yoktur. 
Akde aykırılık halinde kiralananın tahliyesinin talep edilebilmesi için öncesinde eski hale getirme konusunda kiracıya ihtar gönderilmesi zorunludur. Ancak bu zorunluluk fena kullanma halinde söz konusu değildir. Fena kullanma ile akde aykırılığın ayırıcı özelliği, ihtar ile eski hale getirilebilecek eylemler akde aykırılık, ihtar ile eski haline getirilmesi mümkün olmayan eylemler ise fena kullanma olarak kabul edilmektedir.  Kiracının, kiralananı fena kullanması halinde tahliye davası açılması için kiracıya belirtilen şekilde bir ihtar gönderilmesine gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.