Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Avukatlar İçin Vekillik Ücreti Takdiri Gereklidir

 

T.C.

YARGITAY

İÇTİHADI BİRLEŞTİRME GENEL KURULU

E. 1926/1

K. 1926/1

T. 29.12.1926

• ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARI ( Avukatlar İçin Vekillik Ücreti Takdiri Gerekeceği )

• VEKİLLİK ÜCRETİ TAKDİRİ GEREKECEĞİ ( Ortaklığın Giderilmesi Davaları )

11 Nisan 1329 ( 1913 ) günlü Sulh Hâkimleri Hakkında Kanunu Muvakkat m.20, 94 ( Bu yasa, 1086 s. HUMK. ile yürürlükten kaldırıldı. )

3 Nisan 1340 ( 1924 ) gün ve 460 s. Mahamat Kanunu m. 10 ( Bu yasa, 1938 gün ve 3499 s. Avukatlık Kanunu ile yürürlükten kaldırıldı. )

ÖZET : Ortaklığın giderilmesi ( izaleişüyu ) davalarında da avukatlar için vekillik ücreti takdiri gerekir.

DAVA : Üçüncü Hukuk Dairesi Riyasetinden verilen 12 kanunuevvel 926 ve 12 numaralı müzekkerede, izaleişüyu davalarının mahiyet ve hususiyeti itibariyle bu bapta verilen kararlarda ücreti vekalet takdirinin ekseriyetle kabul edilmesi takarrür etmiş iken bu kerre heyette kısmen tebeddül vukuu ile ademi kabul hususunda ekseriyet hasıl olmakla kanunu ahir mucibince Heyeti Umumiyece keyfiyetin bir karara raptı talep edilmesi üzerine azadan Ali Himmet Beyefendi tarafından içtihadın tebdiline saik olan sebepleri mutazammın evrak celp ve telhis ve nüshaları teksir ile Heyeti Umumiye tevdi edilmiş idi.

Birinci Reis İhsan Beyefendi, İkinci Hukuk Reisi Kamil Beyefendi, ikinci Ceza Reisi Emin Beyefendi, Birinci Ceza Reisi Semih Beyefendi, Üçüncü Ceza Reisi Vehbi Beyefendi, Nail Beyefendi, Esat Beyefendi, Mehmet Ali Münir Beyefendi, Ali Beyefendi, Sıtkı Beyefendi, Tahir Beyefendi, Osman Remzi Beyefendi, Abdullah Beyefendi, Mecdi Beyefendi, Asım Beyefendi, Bahri Beyefendi, Sait Beyefendi, Mehmet Beyefendi, Ali Rıza Beyefendi, Yusuf Cemal Beyefendi, Taha Beyefendi, Fahrettin Beyefendi, Ali Himmet Beyefendi, Tevfik Nazif Beyefendi, Kazım Beyefendi, Niyazi Beyefendi, Mehmet Abdullah Beyefendi, Reşat Beyefendi, Hüseyin Avni Beyefendi, Mehmet Niyazi Beyefendi, Halil Beyefendi, Halil Hilmi Beyefendi, ibrahim Beyefendi.

Bugün Heyeti Umumiye esamisi balada muharrer zevattan mürekkep olarak biliçtima heyete otuz üç zatın iştirak ettiği anlaşılan ve nisabı müzakere tahakkuk ettikten ve salifüzzikir müzekkere kıraat ve ihtilafı içtihadı mucip olan nukatı nazar dairei müşarünileyha azasından Mehmet, Asım ve Sıtkı Beyefendiler tarafından teşrih ve izah edilerek ihtilafı vakiin izaleişüyu davalarında ücreti vekaletin takdiri lazım gelip gelmeyeceği noktasına münhasır olduğu anlaşıldıktan ve izaleişüyu davalarında ücreti vekaletin masarifi kısmet kabilinden olmadığı ittifakla kabul edildikten sonra keyfiyet tetkik olundukta:

KARAR : Azadan Sait ve Cemal Beyefendiler izaleişüyu davaları sulh mahkemelerinde rüyet edilmekte olmasına ve Sulh Hakimleri Kanununun yirminci maddesinde tarafeynin akraba ve ehibbalarının ücretsiz olarak vekalet edebilecekleri musarrah bulunmasına ve doksan dördüncü maddede baro olan mahallerde dava vekillerin dahi kabul edilmeleri tecviz edilmiş ise de maddeteyni mezküreyin mucibince ücreti vekalet alamamaları lazım geleceğine nazaran mehakimi sulhiyede ücreti vekalet alınamayacağını ve azadan Abdullah ve Himmet Beyefendiler de gerçi kanunu mezkurun yirminci maddesinde tarafeynin akraba ve ehibbalarının ücretsiz vekalet edeceği musarrah ise de doksan dördüncü maddesinde baro teşekkül eden mahallerde dava vekillerinin kabulü tecviz edilerek ücret hakkında bir şey denilmemesine mebni ücrete müteallik ahkamı kanuniyenin tatbiki zaruri olacağını ve binaenaleyh ücreti vekaletin takdiri lazım geleceğini mütalaaten beyan etmeleriyle neticede :

Sulh Hakimleri Kanununun yirminci maddesinde tarafeynin akraba ve ehibbalarının ücretsiz olarak vekalet edecekleri tasrih ve takyit edilmiş iken muntazaman dava vekilleri cemiyetleri teşekkül eden mahallerde dava vekili ikamesini tecviz eden kanunu mezkürun doksan dördüncü maddesi ücret hakkında sakit olmasına ve muahharan neşir olunan Avukatlık Kanununun mesaii masrufeye nazaran mevaddı hukukiyede mahkumunbihin miktarı nazarı itibara alınarak ücreti vekaletin takdiri lüzumunu müş'ir olan onuncu maddesi ahkamı da mutlak bulunmasına mebni izaleişüyu davalarında sarahati kanuniye dairesinde avukatlar için ücreti vekalet takdiri lazım geleceği on bir reyi muhalife mukabil yirmi iki reyle ve mevcudun üçte ikisinin ittifakiyle karargir olmuştur. 29 kanunuevvel 1926.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.