Kıdem Tazminatında Zamanaşımı Süresi

Kıdem Tazminatında uygulanacak zamanaşımı nasıl ve ne şekilde hesaplanır ?

Kıdem tazminatı 4857 Sayılı İş Kanunununda düzenlenmemiştir. Halen yürürlükte bulunan 1475 Sayılı İş Yasasında düzenlenmiştir. Bu nedenle kıdem tazminatına uygulanacak zamanaşımı süresi de 4857 Sayılı kanunda düzenleme imkanı bulmamıştır.

Kıdem tazminatında uygulanması gereken zamanaşımı süresi 10 YILDIR.
İşçi, iş akdinin feshi tarihinden itibaren 10 yıllık süre içerisinde kıdem tazminatı alacağından dolayı dava açar ise alacak hakkı zamanaşımına uğramaz. Bu şekilde işçi, iş akdinin feshinden itibaren 10 yıllık süre içinde dava açması halinde, kıdem tazminatının tamamına hak kazanır.

Bazen bu 10 yıllık zamanaşımı süresi farklı yorumlanmaktadır. Sanki işçinin iş sözleşmesinin fesih tarihinden geriye doğru gidilen 10 yıl için kıdem tazminatı hak ettiği zannedilmektedir. Bu yorum yanlıştır. Davacı 20 yıl da bir iş yerinde çalışmış olsa, iş akdinin kıdem tazminatını hak edecek şekilde sonlandırılmasının ardından 10 yıllık süre içinde dava açarsa 20 yıllık kıdeminin tamamı için tazminata hak kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.