İhalenin Feshi Davası Dilekçe Örneği

...........   (   ). İCRA HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ'NE
                                                                                              
İhalenin Feshini
Talep Eden                : .........
Vekilleri                      : Av. ............
Karşı Taraf                : ...........
Vekili                          : Av. ............
Konu                          : ........ İcra Müdürlüğünün ...../......Esas sayılı takip dosyasından gerçekleştirilen ........... tarihli İhalenin Feshi Talebidir.

A Ç I K L A M A L A R

                         Müvekkilimin/eşinin maliki bulunduğu ....İli, ......İlçesi, ....Ada, ....Parsel no da tapuya kayıtlı arsa vasfındaki taşınmaz, müvekkilin eşinin .....14. .....Müdürlüğünün ..../.....Esas sayılı icra takip dosyasındaki sözde borcundan dolayı ........... tarihinde satılmış olup, dosya alacaklısına borca mahsuben ihale edilmiştir. İcra takip dosyasından yapılan ihale usul ve yasaya olduğundan iptali gerekmektedir. Şöyle ki;

1-    ........ İcra müdürlüğünden ihale yolu ile satışı yapılan taşınmaz müvekkilimin eşi olan davalılardan ........ adına kayıtlıdır. Müvekkil tarafından eşi ve .....İcra Müdürlüğünün .... Esas sayılı takip dosyasının borçlusu aleyhine açılmış olan ..... mahkemesinin 2......E sayılı dava dosyasından icra dosyasından ihale ile satışı yapılan taşınmaz hakkında DAVA SONUÇLANINCAYA KADAR HER HANGİ BİR SURETLE 3. KİŞİLERE DEVİR VE TEMLİKİNİN ÖNLENMESİ YÖNÜNDE İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLMİŞTİR. Söz konunu tedbir kararı ...... Mahkemesi tarafından bu şekilde taşınmazın satış ya da temlik sureti ile 3. Kişilere devrinin önlenmesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesine rağmen taşınmazın ihale yolu ile satışının yapılması usul ve yasaya aykırıdır. İhtiyati tedbir kararında açıkça söz konusu taşınmazın dava sonuçlanıncaya kadar her hangi bir suretle 3. Kişilere devir ve temlikinin önlenmesi hususu belirtilmiştir. Bu nedenle ......... mahkemesinde görülmekte olan dava sonuçlanıncaya kadar ihale edilen taşınmazın her hangi bir suretle 3. Kişilere devir ve temliki sonucunu doğuracak bir işlem ile devir edilmesi kesinlikle hukuka aykırıdır. Bu nedenle icra dosyasından gerçekleştirilen ihalenin feshi gerekmektedir.  



2-    Gayrimenkul satış ilanı tebliği de usulüne uygun yapılmamıştır. İhale edilen gayrimenkulün tapu kaydı incelendiğinde görüleceği üzere ve ihale ilanında da açıkça belirtildiği üzere ihale konusu taşınmaz kaydının üzerinde AİLE KONUTU ŞERHİ işlidir. Taşınmaz kaydında bu şerh var iken bu taşınmazın ihale ile satış yapılması sırasında taşınmazın kıymet takdirinin ve taşınmaza ilişkin satış ilanının aile konutu şerhi işlettiren müvekkilime de tebliğ edilmesi zorunludur. Taşınmaz Satış ilanının tebliğine ilişkin olan hukuki düzenlemelere uyulmaksızın yasal düzenlemelere aykırı ve eksik işlemler ile yapılan ihale geçersizdir ve bu durumda da ihalenin feshi gereklidir.

                        Taşınmazların icra Dairesi Marifetiyle satılmasında aşağıda belirtilen usul uygulanmalıdır.


                        Mükellefiyetler Listesinin Hazırlanması ve Kıymet Takdiri 
                        İcra müdürlüğünce haczedilen bir taşınmazın değerinin belirlenmesi gerekir. Bu işlem kıymet takdiri olarak da adlandırılır. 

                        Kıymet takdiri aşamasına geçilmeden önce icra müdürlüğünce taşınmazın son durumunu gösterir tapu kaydının ve son imar durumunun tapu sicil müdürlüğü ve ilgili belediyeden getirttirilerek dosyaya konulması gerekir. 


                        Kıymet takdiri yapılabilmesi için bu konuda alacaklının bir talebinin bulunması ve icra müdürlüğünce belirlenen masrafın peşin olarak yatırılması zorunludur. İcra müdürlüğünce kıymet takdiri yapılacak taşınmazın özelliği göz önünde bulundurularak uzman bilirkişi ya da bilirkişiler kurulu eşliğinde mahalline gidilmek ve taşınmaz bizzat gezilerek görülmek suretiyle yapılır. Mahallinde bir kıymet takdiri tutanağı düzenlenir. Tutanağın altı orada bulunanlarca imzalanır ya da imzadan imtina durumu tespit edilir. Gerekiyorsa bilirkişilere raporlarını sunmaları için uygun bir süre verilir. Bilirkişi raporu alacaklıya borçlu ya da borçlulara ve tapu sicilindeki ilgililere tebliğ edilir. Bunların vekilleri varsa tebligat vekillerine yapılır.

                        Kıymet takdirine 7 günlük sürede itiraz edilmemesi, itiraz edilmiş ise icra mahkemesince itirazın reddedilmesi ile kıymet takdiri kesinleşir.


                        İcra müdürlüğünce kıymet takdirinden önce taşınmaz üzerinde mükellefiyet varsa ayrıca bir mükellefiyet listesi düzenlenerek alacaklıya, borçluya ve tapu sicilindeki ilgililere (tapu sicilindeki ilgililerden kasıt; satışa konu taşınmazın tapu kaydında gözüken haciz ve ipotek alacaklıları ile tapuda lehine ayni hak tesis edilmiş üçüncü kişiler ile aile konutu şerhi durumunda borçlu olmayan eştir) tebliğ edilir.
                        Satış Kararı 
                        Taşınmazlar, satış talebinden nihayet üç ay içinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır(İİK. m. 123)
                        Artırma İlanının Hazırlanması ve İlgililere Tebliği 
                        Satış, açık artırma ile yapılır. Birinci ve ikinci ihalenin yapılacağı yer, gün ve saat önceden ilan edilir. İcra Müdürlüğünce bir satış ilanı düzenlenir, bu satış ilanı alacaklı, borçlu (ya da borçlular) ve tapu sicilindeki ilgililere (tapu sicilindeki ilgililerden kasıt; satışa konu taşınmazın tapu kaydında gözüken haciz ve ipotek alacaklıları ile tapuda lehine ayni hak tesis edilmiş üçüncü kişiler ile AİLE KONUTU ŞERHİ DURUMUNDA BORÇLU OLMAYAN EŞ) tebliğ edilir. 
                        Kanun açıkça icra müdürlüğü tarafından düzenlenen satış ilanının ve kıymet takdir raporunun tapu sicilindeki ilgililere tebliğ edilmesinin gerektiğini belirtmiştir. Tapu sicilindeki ilgililer yine kanun tarafından sayılmıştır. Bunlar arasında şikayet eden müvekkil konumunda olan AİLE KONUTU ŞERHİ İŞLETEN BORÇLU OLMAYAN EŞ de sayılmıştır. Bu nedenle kanunun açık düzenlemesi karşısında .....İcra Müdürlüğünün ....... Esas sayılı takip dosyasından hazırlanan kıymet takdir raporunun ve düzenlenen satış ilanının müvekkile de tebliği şarttır. ......İcra Müdürlüğünün ........Esas sayılı takip dosyasından hazırlanan kıymet takdir raporu ve hazırlanan satış ilanı şikayet eden müvekkile tebliğ edilmemiştir. Bu şekilde müvekkilin itiraz hakkı kanununa aykırı bir şekilde engellenmiştir. Belirtilen nedenlerle kıymet takdiri de kesinleşmemiştir. Kesinleşmemiş olan kıymet takdirine göre satış yapılması ise mümkün değildir. Aynı şekilde satış ilanının da müvekkilime tebliğ edilmeksizin satış yapılması mümkün değildir. Belirtilen nedenlerle takip dosyasından düzenlenen kıymet takdir raporunun ve satış ilanının tapu sicilindeki ilgili olan müvekkile tebliğ edilmemesi usul ve yasaya aykırıdır. İhale edilen taşınmazla ilgili olarak tebligat hükümlerine uyulmadığı için icra dosyasından yapılan taşınmaz satış ihalesinin feshi gereklidir.
  
4-         Taşınmazın tamamına ... tarihinde yapılan kıymet takdiri raporuna göre 450.000,00.-TL değer biçilmiştir. İhalede bu bedel üzerinden açılmış ancak, ihaleye katılım olmadığı için, dosya borcuna mahsuben taşınmazın ihalesi dosya alacaklısına bırakılmıştır. Bu durum gayrimenkul satış ilanının şeklinin de usul ve yasaya aykırı olduğunu göstermektedir. Gayrimenkulün değerinin yüksek olması durumunda satış ilanının tirajı yüksek bir gazete de yayınlanması gerekmektedir. Gayrimenkulün satış ilanı tüm yurtta yayınlanan bir gazetede ilan yapılmış olsaydı kolaylıkla daha yüksek bedelle alıcı bulabilirdi. İİK.nun 114 üncü maddesinde ilanın şeklinin İcra Müdürlüğünce ilgililerin menfaatine en uygun şekilde tayin edilmesi öngörülmüştür. İcra Müdürünün sözü edilen takdir hakkını olaya uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığının ihalenin feshi istendiğinde, mahkemece ve Yargıtay’ca denetlenmesi gereklidir. Ancak, şikayetçi olan müvekkilimden mal kaçırma gayreti içerisinde ve anlaşmalı olarak yapıldığı aşikar olan icra ve satış işleminin tirajı yüksek bir gazete de ilan edilmemesi usul ve yasaya aykırıdır. İlanın tirajı yüksek tüm yurtta yayınlanan bir gazetede yapılması gerekirken yasanın açık hükmüne uyulmaksızın yapılan ilan usul ve yasaya aykırıdır ve bu nedenle de yapılan ihalenin feshi gereklidir.

Yasal Nedenler          :  İİK. Ve İlgili Tüm Mevzuat Hükümleri

Deliller                       :
1-      ............. Müdürlüğünün .............. Esas sayılı takip dosyası
2-      ........Mahkemesinin ........... Esas sayılı dava dosyası ve bu dosyadan verilen İHTİYATİ TEDBİR kararı,
3-      ....İli ....İlçesi ....Mah. ...Ada ...Parsel sayılı taşınmaza ait tapu kaydı,
4-      Tanık anlatımları,
5-      Ve her türlü yasal delil
Sonuç                           :Yukarıda arz ve izah edilen ve re’sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle açmış olduğumuz davamızın kabulü ile ..... İcra Müdürlüğünün .../...Esas sayılı takip dosyasından yapılan ....tarihli ihalenin feshine, yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine ve lehimize vekalet ücreti ödenmesine karar verilmesini saygılarımız ile arz ve talep ederiz.
                       
                                                                                                               Şikayet Eden Vekili

                                                                                                        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.