Başkanlık Sistemi Nedir

Başkanlık sistemi nedir 
Başkanlık sistemi bir hükümet sistemidir. Hükümet sistemleri kuvvetler ayrılığını ve kuvvetler birliğini seçmelerine göre ikiye ayrılırlar. Kuvvetler ayrılığı sistemini benimseyen iki çeşit hükümet sitemi vardır. Bunlardan birincisi sert kuvvetler ayrılığı sistemi diğeri yumuşak kuvvetler ayrılığı sistemidir. İşte bu ayrımdaki sert kuvvetler ayrılığını benimseyen hükümet sistemi Başkanlık Sistemi olarak adlandırılır.
Başkanlık sisteminde sert kuvvetler ayrılığı uygulanmaktadır. Bu sistemde yasama erki ve yürütme erki kesin çizgilerle birbirlerinden ayrılmışlar ve birbirlerine müdahale imkanları bulunmamaktadır. Başkanlık sisteminde yürütmenin tek bir başı vardır bu da başkandır. Başkan halk tarafından seçilmektedir. Halk tarafından seçilen başkan belli süre için seçilebilir ve bu süre yasama tarafından kısaltılamaz ve bu süre içerisinde başkanın görevine son verilemez. Başkanlık sisteminde bir kişi hem yasama içinde hem de yürütme içinde görev alamaz. Başkanlık sistemini günümüzde en başarılı şekilde uygulayan ülke Amerika Birleşik Devletleridir. Ve sadece bu ülkede başkanlık sisteminin başarılı bir şekilde uygulandığını söylemek yanlış bir tespit sayılmaz. Bir çok Latin Amerika ülkesi de başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ancak başkanlık sistemini uygulayan diğer ülkelere bakıldığında buralarda mutlak monarşi yada askeri yönetim egemen haldedir. Bu sistemde yürütmenin başı olan başkanın yetkilerinin çok olması her zaman için suistimale açıktır ve sistemi demokrasiden uzaklaştırmaya elverişlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.