Boşta Geçen Sürede İşçinin Çalışması Durumunda Ödenecek Tazminat Miktarı


                       Yapılan feshin geçersiz olması durumunda işçi tarafından işe iade davası açılabilmektedir. Bunu daha önceki yazılarımızda ayrıntılı olarak incelemiştik.Mahkemece işe iade davasını kabul edilmesi halinde işçi lehine en fazla 4 aya kadar boşta geçen süre tazminatı ödenmesine karar verilmektedir. Peki davacı olan işçi, iş akdinin fesih edilmesinden sonra sadece 2 ay boşta kalmış ve iki ay sonra çalışmaya başlamış ise bu durumda işçiye yine dört aylık tutarı kadar mı bir ödeme yapılacaktır ?

                       İşçinin boşta geçen 4 aylık sürede çalışması durumuyla ilgili olarak mevcut hukuki düzenlemelerde bir çözüm bulunmamaktadır. Yargıtay tarafından verilen eski tarihli kararlarda, boşta geçen dört aylık sürenin ücret ve sosyal haklarıyla ilgili olarak herhangi bir mahsup yapılması kabul edilmez iken, Yargıtay’ın güncel ve son kararlarında “Bu durumda reel zarar gözetilmeli, işçinin iş akdinin feshedildiği tarih ile işe iade kararının kesinleştiği tarih arasında boşta geçirdiği süre nazara alınmalı, bu süre dört aydan az ise çalışmadan geçirdiği süre gözetilerek o süre ile sınırlı olarak ücret ve diğer hakları hesaplanmalı, ayrıca bu dört aylık süre içinde işçinin başka bir işverene ait işyerinde çalışması nedeniyle hesaplama dışında bırakılacak süre yönünden işçinin işveren yanında çalışması halinde alacağı ücret ve diğer hakları ile başka bir işveren yanında çalışırken aldığı ücret ve diğer hakları arasında aleyhe bir farklılık oluşmuş ise bu farkın tahsiline karar verilmelidir.” şeklinde karar verilerek, önceki kararlarından döndüğü görülmektedir.  

                           Bu durumda, işçinin boşta geçen dört aylık sürede başka bir iş yerinde çalışması halinde, iş akdini feshinden sonraki sigortasızlık, işsizlik süresi 4 ayın altında olması halinde,  yukarıdaki hüküm uyarınca ücret ve sosyal hak alacaklarının belirlenmesi ve mahsup edilmesi gereklidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.