Ortaklığın Giderilmesi Satışına Birden Fazla Kişi Ortak Girebilir mi
Ortaklığın giderilmesi davalarını kesinleşmesinden sonra, dosya Sulh Hukuk Mahkemeleri satış müdürlüğüne gönderilmektedir. Satış Müdürlükleri kendisine gelen dosyada satılacak olan mal hakkında yeniden bir bilirkişi aracılığı ile kıymet takdiri yaptırır ve bu kıymet takdirini tüm ilgilere tebliğ eder.
Kıymet takdirinin de kesinleşmesinden sonra satış günü yani ihale günü belirlenir ve bu ihale günü de tüm ilgililere tebliğ edilir.
Satış müdürlüğü tarafından yapılacak olan bu ihalelere birden fazla kişinin birlikte, ya da birden fazla hissedarın birlikte girip giremeyeceği sürekli gündeme gelen ve hissedarlar ile ihale alıcıları tarafından sorulmaktadır.
Ortaklığın Giderilmesi satışları İcra İflas Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. İcra İflas Kanunu hükümlerine göre ise ihaleye birden fazla kişinin ortak olarak girmesinde her hangi bir usulü engel bulunmamaktadır.
Örneğin İhale katılımcısı olan 4 Hissedarın hissesine düşen bedel, satışa konu taşınmazın yüzde 20 sini karşılıyorsa, ihaleye teminatsız olarak bu 4 hissedar katılabilir. Eğer ihale katılımcısı olan hissedarların hissesine düşecek bedel, taşınmazın değerinin yüzde 20 sinden az ise, bu oran yüzde yirmiye tamamlanmalıdır.
İhale neticesinde ihale bu ortak olarak ihaleye giren 4 kişiye ihale edilirse, 1/4 oranında her hissedara tescil işlemi yapılır.
Bu durumda ihale için dosyaya yatırılması gereken para ise diğer hissedarların hissesine düşen para ve 4 hissedarın hissesine düşen ilam harcı, satış masrafı, KDV ve tapu harcı ile DAMGA VERGİSİ ödenir.
Bu durumda KDV diğer hissedarların hissesine düşen miktar üzerinden, Damga Vergisi ise tüm ihale bedeli üzerinden hesaplanır.